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Кількість гравців: 2-7, Вік: 10+, Час: 30-40 хв.

Минає XXV століття. Змінилося не одне покоління з того часу, як людство досягло 
зірок. Не дивлячись на роки досліджень далеких галактик, жодних ознак розумного 
життя так і не було знайдено.

Під час вивчення архівів Старої Землі, ви натрапили на щось дуже дивне. Схоже на 
те, що вся інформація, що стосується планети під назвою Артемія, була видалена 
з усіх офіційних джерел. Будучи неабияк заінтригованим, ви приймаєте рішення спо-
рядити експедицію на цю таємничу планету.

Попереднє сканування Артемії виявило, що вона відноситься до планет класу М, сві-
тів багатих на флору і фауну, та цілком придатних для життя людини. Проте коли 
ваш зореліт входив у верхні шари атмосфери, потужний електромагнітний імпульс 
вимкнув його системи керування, після чого той безпорадно впав на поверхню плане-
ти. Надіславши короткий сигнал SOS, капітан наказав екіпажу евакуюватися.

Отямившись неушкодженим, ви озираєтеся навкруги, як раптом чуєте крик. Це 
кричить від болю капітан! Також ви помічаєте дивний силует неподалік. Якась іс-
тота спостерігає за вами. Ви не самі на цій планеті…

ОПИС ГРИ

«Хижа Планета» – це асиметрична карткова гра, де один гравець (Істота) грає проти 
інших гравців (Астронавтів).

Якщо ви граєте за одного з Астронавтів, ви досліджуєте Артемію, використовуючи 
для цього карти Локацій. Ваше завдання полягає в тому, щоб за допомогою карт 
Локацій та карт Виживання не дати Істоті вистежити вас до того часу, як прибуде 
допомога.

Якщо ви граєте за Істоту, ваше завдання полягає в протилежному, а саме - вистежити 
потерпілих в аварії та асимілювати їх екосистемою планети. Граючи ваші карти 
Полювання та активуючи сили Артемії, ви послідовно нападатимете на Астронавтів, 
аби зламати їх волю і навічно зв’язати їх долю з хижою планетою.



ЛІГВО
Поверніть собі в руку всі карти Локацій 

зі свого відбою АБО скопіюйте ефект локації, 
в якій розміщений жетон Істоти.

Додатково втратьте 1 фішку Волі, якщо були 
схоплені Істотою.

АРТЕФАКТ
У наступний хід зіграйте 2 карти 

Локацій. Активуйте ефекти обидвох.
Ефект локації Артефакт не може бути 

скопійовано.

БОЛОТО
Поверніть собі в руку цю карту 
Локації та ще 2 карти Локацій з 

вашого відбою.

УКРИТТЯ
Візьміть 2 карти Виживання, 

додайте одну з них собі в руку,
 а другу скиньте.

УЛАМКИ
Перемістіть фішку Порятунку 

на 1 поділку вперед. 
Ефект цієї локації може бути активований 

лише 1 раз за хід.

ДЖЕРЕЛО
Оберіть Астронавта (себе або іншого 

гравця). Він повертає собі 1 фішку Волі 
АБО отримує 1 карту Виживання.

ДЖУНГЛІ
Поверніть собі в руку цю карту 

Локації та ще 1 карту Локації 
з вашого відбою.

Узбережжя
Покладіть фішку Передавача на локацію 

Узбережжя АБО зніміть фішку Передавача з 
локації Узбережжя, щоб перемістити фішку 

Порятунку на 1 поділку вперед. Ефект цієї локації 
може бути активований лише 1 раз за хід.

ПЛАНЕТОХІД
Візьміть з резерву 1 карту 

Локації, якої у вас ще немає, і 
додайте її собі в руку.

РІЧКА
У наступний хід зіграйте 2 карти 

Локацій. Перед розкриттям виберіть 
одну, а іншу – поверніть собі в руку.
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Відчай

До кінця поточного ходу 
не можна грати і отримувати 

карти Виживання.

фаза 1

Токсин

Всі Астронавти, що 
опинились в одній локації з 
жетоном Цілі, скидають по 
1 карті Виживання. Ефект 

локації неактивний.

фаза 2

Фобія

Оберіть Астронавта. 
Цей гравець повинен показати 

вам усі карти Локацій в своїй 
руці, окрім двох.

Фаза 2
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Розмістіть у порядку зростання по одній карті кож-
ної з 10 локацій перед гравцем, що грає за Істоту, 
в 2 ряди по 5 карт в кожному [4]. Разом вони утво-
рюють планету Артемія.

Розмістіть фішку Передавача 
поруч із картою Узбережжя [5].

Фішка Передавача

Використовуючи таблицю нижче, роз-
містіть відповідну кількість карт кожної з 
Локацій поруч з ігровим полем [6] облич-
чям догори. Зайві карти Локацій з номе-
рами від 6 до 10 участі в грі не беруть.

Кількість 
Астронавтів 1 2-3 4-6

Кількість карт 1 2 3

Гравець, що грає за Істоту, отри-
мує 3 жетони Полювання та 3 ви-
падкових карти Полювання [9].

Істота АртеміяЦіль

Кожен гравець, який грає за Астро-
навта, бере 3 фішки Волі та набір з 5 
карт Локацій з номерами від 1 до 5. 
Зайві карти Локацій з номерами від 
1 до 5 участі в грі не беруть.

Фішка Волі

Гравець, що грає за Істоту, роз-
міщує ігрове поле в центрі сто-
лу [1] так, щоб це було зручно 
всім гравцям.

Фішка Порятунку

Фішка Асиміляції

Перетасуйте карти По-
лювання [8] і розмістіть 
їх сорочкою догори біля 
гравця, що грає за Істоту.

Перетасуйте карти Ви-
живання [7] і розмістіть 
їх сорочкою догори біля 
гравців, що грають за 
Астронавтів.

Дві карти вважаються сусідніми, якщо вони 
торкаються одна одної краями по горизон-
талі або вертикалі, але не по діагоналі!

Сформуйте резерв карт Локацій 
з номерами від 6 до 10.

Кожен гравець, що грає 
за Астронавта, тягне 
по 1 випадковій карті 
Виживання [10].

Розмістіть фішку Порятунку [2] та 
фішку Асиміляції [3] на поділках, що 
відповідають кількості гравців у грі.



ХИБНИЙ СЛІД

Перемістіть жетон Істоти 
в сусідню локацію.

ФАЗА 3

Фобія

Оберіть Астронавта. 
Цей гравець повинен показати 

вам усі карти Локацій в своїй 
руці, окрім двох.

Фаза 2

ЛІГВО
Поверніть собі в руку всі карти Локацій 

зі свого відбою АБО скопіюйте ефект локації, 
в якій розміщений жетон Істоти.

Додатково втратьте 1 фішку Волі, якщо були 
схоплені Істотою.

КАРТИ ЛОКАЦІЙ

Планета Артемія представлена в грі 10 різними картами Локацій. 
Кожна карта Локації має свій номер, назву та ефект, який може 
активувати Астронавт. Карти Локацій вважаються сусідніми, 
якщо вони торкаються одна одної краями по горизонталі або 
вертикалі, але не по діагоналі.

Кожен Астронавт починає гру з 5 базовими картами Локацій 
(Лігво, Джунглі, Річка, Узбережжя і Планетохід) і може отримати 
під час гри нові карти Локацій (Болото, Укриття, Уламки, Джерело 
та Артефакт).

Карти Виживання збільшують шанси Астронавтів у протистоянні 
атакам Істоти, аби протриматися до прибуття рятувальної місії. 
На кожній карті Виживання зазначено ефект та фазу, в яку його 
може активувати Астронавт.

Карти Виживання можна зіграти в будь-який момент протягом 
фази, що зазначена на самій карті. Після цього вони скидаються 
у відбій. Кожен Астронавт може зіграти лише одну карту 
Виживання в свій хід. Якщо його спіймала Істота, Астронавт все 
одно може зіграти карту Виживання. Кількість карт Виживання в 
руці Астронавта не обмежена.

КАРТИ ВИЖИВАННЯ

Якщо зіграна карта Полювання містить символ Цілі, тоді Істота позначає її 
ефект відповідним жетоном Цілі, розмістивши його на одну з 10 карт Локацій, 

які утворюють планету. Якщо Істота зіграє 2 карти Полювання з цим символом в хід, 
активуйте ефекти обох карт до обраної Локації.

Якщо зіграна карта Полювання містить символ Артемії, Істота позначає її ефект 
відповідним жетоном Артемії, розмістивши його на одну з 10 карт Локацій, які 

утворюють планету. Якщо Істота зіграє 2 карти Полювання з цим символом в хід, 
активуйте ефекти обох карт.

КАРТИ ПОЛЮВАННЯ

Карти Полювання збільшують шанси Істоти асимілювати 
Астронавтів. На кожній карті Полювання зазначено ефект та фазу, 
в яку його може активувати Істота. Деякі з карт Полювання також 
мають символи Цілі або Артемії.

Карти Полювання можна зіграти в будь-який момент протягом 
фази, що зазначена на самій карті. Після цього вони скидаються у 
відбій. Істота може зіграти лише одну карту Полювання в свій хід, 
якщо не зазначено протилежне.



ІГРОВИЙ ПРОЦЕС

Кожен хід складається з 4 послідовних фаз: Розвідка, Полювання, Розплата, Кінець 
Ходу. Ці фази граються у такому порядку:

ФАЗА 1: РОЗВІДКА

Астронавти одночасно грають по одній карті Локації з руки, викладаючи її сорочкою 
догори перед собою. Вони можуть обговорювати свої плани, але лише вголос, щоб 
Істота їх чула. Гравці можуть блефувати, але їм заборонено демонструвати свої карти 
один одному. Дія зіграти карту Локації є обов’язковою.

Перед тим як зіграти карту Локації, Астронавт може обрати одну з двох дій: 

-- Чинити опір: обрати та повернути з особистого відбою 2 або 4 карти Локацій. За 
це гравець втрачає 1 або 2 фішки Волі відповідно. Якщо у такий спосіб Астронавт 
втрачає свою третю фішку Волі, він повинен поступитися.

-- Поступитися: гравець повертає всі свої фішки Волі та всі свої карти Локацій з 
відбою. Проте ця дія дозволяє Істоті асимілювати Астронавтів значно швидше. 
Кожного разу, коли Астронавт обирає дію поступитися під час цієї фази, негайно 
перемістіть фішку Асиміляції на одне значення вперед.

Карти Полювання та Виживання, які граються протягом однієї фази, діють в тому  
порядку, в якому вони були зіграні. У разі непорозуміння Істота визначає порядок, 
в якому активуватимуться ефекти карт, оскільки вона знає краще цю планету.

Ефекти карт Полювання та Виживання обмежуються поточним ходом гри та 
здатні змінювати її загальні правила.

Приклад: 
Зоряна має лише 2 карти Локацій в 
руці. Якщо вона нічого не вдіє, Істоті 
буде доволі легко передбачити її вибір 
наступної локації та схопити її. Тому 
Зоряна вирішує чинити опір: вона 
втрачає 1 фішку Волі для того, щоб 
повернути собі 2 карти Локацій зі 
свого відбою.

Порада: Коли ви граєте за одного з Астронавтів, ефективно використовуйте карти 
Локацій. Слідкуйте за тим, щоб у вас завжди їх було у достатній кількості в руці, тобто 
Істота не мала можливості вирахувати наступу локацію, яку ви будете розвідувати.



Порада: Коли ви граєте за Істоту, приділяйте достатньо уваги тому, які карти Локацій ски-
дають у відбій Астронавти. Так вам буде легше вирахувати локації, які вони можуть розві-
дувати далі. Пам’ятайте, що всі Астронавти починають гру з однаковими наборами карт 
Локацій у руці.

Приклад:
Тарас починає з того, що розміщує же-
тон Істоти на локацію Уламки.
Оскільки фішка Порятунку знаходиться 
на поділці з символом Артемії, він також 
може розмістити і жетон Артемії. Тарас 
розміщує його на локацію Джунглі.
Нарешті, Тарас вирішує зіграти карту 
Полювання під назвою «Марево», що ро-
бить ефекти двох суміжних карт Локацій 
неактивними. Він розміщує жетон Цілі 
між локаціями Планетохід і Артефакт.

ФАЗА 2: ПОЛЮВАННЯ

Істота може розмістити такі жетони Полювання на карти Локацій, що утворюють Артемію:

Жетон Істоти.

 Жетон Цілі, якщо відповідний символ є на карті Полювання, яку вона грає. 

Жетон Артемії, якщо відповідний символ є на карті Полювання і / або на поділці під 
фішкою Порятунку на ігровому полі.

Декілька жетонів Полювання дозволяється розмістити на одній карті Локації, щоб 
скласти їх ефекти.

ФАЗА 3: РОЗПЛАТА

Астронавти одночасно відкривають обрані карти Локацій обличчям догори. Далі ця фаза 
має проходити у такому порядку:

Починаючи з гравця, що сидить ліворуч від Істоти, кожен Астронавт, який розвідує 
локацію, на якій немає жетонів Полювання, може негайно активувати ефект лока-

ції або на власний вибір повернути 1 карту Локації в руку зі свого відбою. Якщо ефект 
локації неактивний внаслідок ефекту карти Полювання, Астронавт не може повернути 
з відбою карту Локації.

Далі кожен Астронавт, який розвідує локацію, на якій є жетон Цілі, піддається ефек-
ту карти Полювання. Після цього він може активувати ефект карти Локації або на 
власний вибір повернути 1 карту Локації в руку зі свого відбою. Якщо ефект локації 

неактивний внаслідок ефекту карти Полювання, Астронавт не може повернути з від-
бою карту Локації.

Після цього кожен Астронавт, який розвідує локацію, на якій є жетон Артемії, ски-
дає 1 карту Локації зі своєї руки. Ефект локації неактивний, і Астронавт не може 

повернути з відбою карту Локації. 



Приклад: 
Ростислав відкриває карту Лігво: жоден з жетонів 
Полювання не розміщений на цій локації. Ростислав 
вирішує скопіювати ефект локації Уламки (локації, 
де розміщений жетон Істоти) і негайно переміщує 
фішку Порятунку на 1 поділку вперед.

Орест відкриває карту Планетохід: нічого не відбу-
вається, тому що ця локація була обрана ціллю карти 
Полювання «Марево», що робить ефект локації неак-
тивним. Орест не може повернути карту з відбою, 
тому що ефект локації неактивний.

Зоряна відкриває карту Джунглі: через те що 
на ній є жетон Артемії, вона не може активувати 
ефект локації чи повернути карту з відбою. Крім 
того, вона повинна скинути карту Локації з руки.

Данило та Маринка обирають однакову лока-
цію Уламки: через те що там є жетон Істоти, 
вони не можуть активувати ефект локації чи 
повернути карту з відбою. Крім того, вони втра-
чають по одній фішці Волі, а фішка Асиміляції пе-
реміщується вперед на 1 поділку.

Фішка волі, яку втратила Маринка, була 
третьою і останньою у неї. Отож, жетон 
Асиміляції переміщується вперед на ще одну 
поділку. Після цього Маринка отримує назад 
всі свої карти Локацій, а також 3 фішки Волі.

Нарешті, кожен Астронавт, який розвідує локацію, на якій є жетон Істоти, втрачає 1 
фішку Волі. Негайно перемістіть фішку Асиміляції вперед  на 1 поділку, незалежно 

від кількості схоплених у такий спосіб Астронавтів. Ефект локації неактивний, і Астро-
навт не може повернути з відбою карту Локації.

Під час цієї фази, якщо принаймні хоч один Астронавт втратить свою тре-
тю (останню) фішку Волі, перемістіть фішку Асиміляції вперед на 1 поділку. 
Якщо Астронавт повинен втратити більше фішок Волі, ніж має, то він втрачає 
їх стільки, скільки може. Після цього цей Астронавт повертає в руку усі свої 
карти Локацій, а також отримує 3 фішки Волі.  
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Істота перемагає в грі негайно, якщо фішка Асиміляції першою досягла поділки Перемо-
га, яка позначена зіркою. Позбавлених власної волі Астронавтів планета асимілює, і вони 
стають з нею одним цілим.
Астронавти виграють негайно, якщо фішка Порятунку першою досягла поділки Пере-
мога. За ними прилітає рятувальна місія і евакуює їх з цієї хижої планети.

КІНЕЦЬ ГРИ

ФАЗА 4: КІНЕЦЬ ХОДУ

Кожен Астронавт скидає у особистий відбій карту Локації, яку він обрав у цей хід. Карти 
в особистому відбої гравця мають лежати лицем догори одна на одній так, щоб було 
видно номер кожної карти. Істота завжди повинна мати змогу бачити номера зіграних 
карт Локацій. Далі Істота повертає собі жетони Полювання з локацій та дотягує карти 
Полювання в свою руку доти, доки їх знову не стане 3.
Перемістіть фішку Порятунку на 1 поділку вперед. Далі почніть новий хід знову з 
Фази 1: Розвідка.

ЛІГВО: якщо Астронавт обирає ефект лока-
ції «повернути всі карти Локацій з особисто-
го відбою», він не зможе повернути ту карту, 
яку він обрав у цей хід (скоріше за все, це 
буде саме карта Лігво). Під час фази Розплата 
обрана карта ще не потрапила в особистий 
відбій.

УЗБЕРЕЖЖЯ: використання цієї локації об-
межується одним разом за хід, незалежно 
від кількості Астронавтів, які розвідують 
Узбережжя або копіюють його ефект. Ви 
можете або зарядити передавач (покладіть 
відповідну фішку на цю локацію) або ско-
ристатися передавачем (зніміть фішку Пе-
редавача з локації Узбережжя і перемістіть 
фішку Порятунку на 1 поділку вперед). Якщо 
два або більше Астронавта обрали локацію 
Узбережжя, тільки один з них може активу-
вати ефект цієї локації. Інші можуть лише 
повернути 1 карту зі свого відбою. Ефект ло-
кації Узбережжя може додаватися до ефекту 
локації Уламки.

УЛАМКИ: активація ефекту цієї локації об-
межується одним разом за хід, незалежно від 
кількості Астронавтів, які розвідують локацію 
Уламки або копіюють її ефект. Якщо два або 
більше Астронавта обрали локацію Уламки, 
тільки один з них може активувати ефект цієї 
локації. Інші можуть лише повернути 1 карту зі 
свого відбою. Ефект локації Уламки може дода-
ватися до ефекту локації Узбережжя.
АРТЕФАКТ: 2 обрані Астронавтом карти Локацій 
граються одна за одною у порядку, який обирає 
гравець, що їх грає, дотримуючись правил Фази 3: 
Розплата. Коли Астронавт розкриває свої карти і 
може активувати ефект локації Річка і локації Ар-
тефакт протягом одного ходу, він повинен вибра-
ти лише один з цих ефектів. Після цього він може 
лише повернути 1 карту зі свого відбою. Ефект ло-
кації Артефакт не може бути скопійований ефек-
том іншої локації або картою Виживання.
УКРИТТЯ ТА ДЖЕРЕЛО: якщо колода карт Ви-
живання закінчилася, перемішайте відповід-
ний відбій, щоб сформувати її знову.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО КАРТ ЛОКАЦІЙ

АВТОРСЬКИЙ ВАРІАНТ ГРИ ДЛЯ ДОСВІДЧЕНИХ ГРАВЦІВ: якщо Астронавт втрачає 
свою останню фішку Волі під час Фази 3: Розплата, він отримує лише 2 фішки Волі, 
замість 3. Щоб повернути третю, він повинен обрати або поступитися, або бути зці-
леним ефектом локації Джерело або картою Виживання.
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